2011. április 8., péntek

tudástár

Whetuu kérdezte az előző bejegyzésem kapcsán, hogy mi a neve Dögikémnek, arra gondoltam, hogy nem csak a nevét "árulom" el, de keresek némi háttérinfót is a görcsökről...

Először a nevéről. Mystra-nak hívják, a nevet egy fantasy világ (szerepjáték/könyvek) "törvényes semleges" istennőjéről kapta. Azóta már tudom, hogy egy vadászgörényhez a "kaotikus semleges" meghatározás jobban passzol, jobb lett volna az ilyen karakterű istenek közül választani. :D

ilyen csöpp volt, amikor megérkezett...

A vadászgörény vagy házi görény (Mustela putorius furo) emlős, a vad európai közönséges görény, illetve a mezei, vagy molnárgörény rokona. Körülbelül 2500 éve háziasították, többnyire pat­kányra, egérre, üregi nyúlra vadásznak vele, de ma már egyre többen "csak" mint hobbiállatot tartják.
A közhiedelemmel ellentétben, a görények nem rágcsálók, hanem ragadozók, a menyétfélék családjába tartoznak.

Egy kis göritörténelem:

Néhányan azt gondolják, hogy már az ókori egyiptomiaknak is voltak görényeik, de sokkal valószínűbb, hogy az odalátogató európaiak macskákat láthattak. I. e. 6-ban Augustus görényeket küldött a Baleár-szigetekre az elszaporodott nyúlpopuláció ellen.
I. Erzsébet angol királynő ajándékként osztogatta a vadászgörényeket, amiket nagy becsben tartottak. A Brit Fegyveres Erők 1.zászlóaljának (a walesi herceg saját alakulata) is egy vadászgörény a kabalaállata. Az Újvilágba először a 17. században vittek görényeket. 1860-tól a II. világháború kezdetéig magtárak védelmére használták őket a Vadnyugaton.
Vad változatát, a mezei görényt főleg molnárok használták a magtárak védelmére – a kis ragadozók jelenléte jobb belátásra térítette a magokat megdézsmálni kívánó rágcsálókat. (De az is lehet, hogy pont fordítva történt és a görények használták vadászterületnek a rágcsálóktól hemzsegő malmokat.) Innen ered a magyar molnárgörény kifejezés.
Mint házikedvencek az 1970-es években lettek népszerűek, dr.Wendy Winstead-nek köszönhetően (country-zenész, állatorvos), aki hírességeknek adott el vadászgörényeket, és a tvben is feltűnt a saját állataival.

A művészetek körében is találhatunk ábrázolásokat róluk:
Leonardo Hermelines hölgye például nem hermelint,
hanem vadászgörényt ábrázol.

Több évszázadon át a görényeket főleg vadászatra használták. Hosszú, hajlékony termetükkel és kíváncsi természetükkel kiválóan alkalmasak üregben élő különféle állatok, főleg rágcsálók és nyulak hajtására. Néhány országban a mai napig használják őket, főleg az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, ahol a nyulak kártevőnek számítanak. Egy görény és egy háló kombinációja mai napig hatékonyabb, mint akármilyen modern vadászati technika. A görényt beengedik a lyukba, és a kijáratok elé hálókat tesznek, a menekülő nyulakat pedig egyszerűen fejbe verik.

Asszonyok vadásznak – illusztráció 1316-1321-ből

"Filmsztár" görények:
A legismertebb film, amiben görik is szerepeltek, a Vadak Ura (filmek és sorozat egyaránt). Kodo és Podo (így hívják a két görit) Dar, a vadak urának társai, akiket egy oldaltáskában hord magával. Telepatikusan kommunikál velük, és ha bajba kerülnek, akkor Dar kiengedi őket, és a görények falakat másznak, átrágnak köteleket vagy ellopnak apróbb dolgokat.

Derült égből Polly; Polly-nak van egy esetlen, vak, vadas színű Rodolpho nevű görénye, aki mindennek nekimegy.

Harry Potter és a Tűz Serlege; Amikor Draco pálcát rántana Harry ellen, Mordon megvédi őt, görénnyé változtatja Malfoyt.

A legbosszantóbb dolog, amit számos esetben elkövetnek a filmkészítők, hogy csipogó hanggal "szinkronizálják" szegény állatokat, holott van nekik eredeti, makogó hangjuk, ami szerintem sokkal aranyosabb is (mellesleg ki hiszi el, hogy egy szőrös, négylábú madárhangokkal kommunikál?!)

A göri, mint hobbyállat:
Manapság már egyre többen tartanak vadászgörényt otthonukban hobby célból, társállatként. A társállat igen találó kifejezés ezekre a kistermetű ragadozókra, mivel ők sose lesznek alárendeltjei a gazdájuknak, mint például a kutyák, hanem mindig társként, pajtásként fognak rájuk tekinteni. Nehéz elhinni, de önálló személyiséggel bírnak a vadászgörények, így azoknak az embereknek, akik tartásukkal szeretnének foglalkozni, hihetetlen türelemre és kitartásra van szükségük, hogy megismerjék és megfelelő körülmények között együtt éljenek ezzel az állattal.(Épp ezért kevés ember alkalmas tartásukra)
Mivel a görények társas állatok, szeretnek játszani, és boldogan teszik ezt emberekkel is. A "játék" a görény számára, bújócska vagy fogócska-szerű dolgokat jelent. A fogócskában vagy a görény kapja el az embert, vagy az embernek kell megpróbálnia elkapni a görényt. Imádnak kötélhúzásosat (rángatósat, cibálósat) játszani a játékaikkal, vagy plüssállatokkal. Rendszeresen birkóznak, verekszenek egymással, és a gazdájukkal. Ez sokszor vérre menő küzdelemnek tűnik, de többnyire csak erőfitogtatás, ezekkel a verekedésekkel döntik el egymás között a rangsort. Ha nagyon izgatottak, előadják a "görény harci táncot". (Ide-oda pattognak, szaladgálnak, és közben halk hangon makognak.) A görények imádnak játszani, és az evés és alvás mellett a legtöbb idejüket ezzel töltik.

pattogós, makogós, mindennel játszós...

A vadászgörényeknek egy egész sor furcsa szokása van, amik vagy kedvessé vagy elviselhetetlenné teszik őket néhány ember számára. Kedvenc szórakozásuk mindenféle tárgyat összeszedni, és elrejteni azokat mindenféle "dugihelyen". Nagyon nehéz megjósolni, hogy mit tart a görény eldugásra érdemesnek. Az eldugott játékaik mellett a gazdik találtak már zoknikat, öt kilós hagymás zsákot, kulcsokat, számológépeket, ezüsttárgyakat, szivacsokat, wc-papír gurigákat, játékvezérlőket, stb. A görények szokása szétszakítani csomagokat, és kinyitni dobozokat, hogy megnézzék, mi van bennük. Erős érdeklődést mutatnak a lyukak, csövek és egyéb kis zárt területek iránt. Úgy tűnik, lyukfelderítési kényszerük van. Ez teszi őket alkalmassá patkányozásra, és olyan feladatok ellátására, mint vezetékek behúzása csövekbe, illetve ez hajlamosítja őket eltűnésre. A görények ugyanakkor nagyon kíváncsi állatok, és aránylag bátrak. Emiatt gyakran kerülnek veszélyes helyzetekbe, ha nagyobb állatokkal kezdeményeznek harcot vagy játékot. A kíváncsiságuk miatt csavaroghatnak el hazulról olyan messzire, hogy nem találnak vissza. Habár a görények többet alszanak, mint a többi háziállat, rendszerint nagyon aktívak, amikor ébren vannak.

Mystra kedvenc dugihelyei: könyvesplc alá, kanapéba, kisajátított fiók mélyére,vagy alá (igen, van neki egy saját fiókja, amit még egész kicsi korában bitorolt el párom zoknijai elől... :D). Legérdekesebb szerzeményei: összecsukható esernyő, ami nagyobb, mint ő, szemüvegem, mobil (vicces volt a kanapéból tompán felhangzó telefoncsörgés...)

"Dióhéjban" ennyi lenne, próbáltam besűrűsíteni a legfontosabb/legérdekesebb infók egy részét.
Forrás: wikipédia, görény.hu

1 megjegyzés:

  1. Én most becsülettel végigolvastam a tudnivalót és még szimpibb állatkák lettek a görénykék :) Azért gondolom fotózni nem nagyon hagyja magát..

    VálaszTörlés